Jan Šebek o barmanské soutěži Diageo World Class a jeho sycených koktejlech

JAK TO ZAČALO

Jednoho dne nás oslovil Jan Šebek, že slyšel o plynu sbíraném z kvašení vína (CO2 WineGAS) a že by jej rád použil pro výrobu svého koktejlu do barmanské soutěže.

Netrvalo dlouho a 2 bombičky s plynem WineGAS putovali doBecher's Baru Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Právě tam Jan Šebek pracuje jako Head Bartender.

 

Něco o Janu šebkovi

Honza se v gastronomii pohybuje už 12 let a jeho doménou je odvětví mixologie. Své zkušenosti předává dalším nadšencům jeho řemesla jako lektor Diageo Bar Academy.

Stále hledá nové výzvy, inspirace a zdokonaluje své koktejly, se kterými pak dobývá koktejlové soutěže. S řadou soutěžních úspěchů a titulem Barman roku i vícemistr mezi nealkoholickými nápoji se rozhodl dobýt další metu. 

 

Diageo World Class

Jako loňský finalista největší barové soutěže světa Diageo World Class, kde se úspěšně prezentoval s nápojem nazvaným Changuirongo, chce letos pokořit stupínek nejvyšší. 

Soutěž má několik kol a probíhá během prvních pěti měsíců roku. Přes přednášky, semifinálová kola, vyhlášení nejlepších 12-ti barmanů až po velké grandfinále,které proběhne 24.5 v Pražské Křižovatce. V případné výhře bude světové finále v září ve slunném Sao Paulo. Do letošní soutěže se přihlásilo 49 barmanů z celé České republiky. 12 nejlepších bude ohlášeno 18.4. v Grandhotelu Pupp.

 

A co na to Jan Šebek?

"Zadání našeho semifinálového kola bylo vytvořit Surplus Hi-Ball na bázi whisky Johnnie Walker Black Label.
V tuto chvílí mi skvěle hrála myšlenka práce s vínem, které mě provázelo celým koktejlem. Od zakladatele Johnnieho Walkera, který obchodoval na svých začátcích s vínem, tak přes můj domácí cordial vyrobený z vyprchalého champagne a citrusových kůr až po perlení vytvořené speciálním plynem CO2 WineGAS zachyceným při fermentaci vína. Splní se tak další podmínka soutěže - vyrobit drink s ohledem na princip udržitelnosti.
Další velkou výhodou použití CO2 WineGAS v mém drinku, byla jeho samotná vlastnost unikátního jemného perlení v podobě milionů výbušných bublinek. Tajemnou ingrediencí jsou pak vinné estery obsažené ve WineGASu, které napomohly vyzdvihnout aroma vína v samotném drinku."

 

Závěrem

Jsme rádi, že máme dalšího rytíře v našich řadách, který ponese prapor WineGASu a který spojuje dobré s užitečným.

Slovy Jana Šebka "Věřím, že tento plyn si najde své uplatnění a to především k sycení obyčejných limonád či sodovky. Díky jeho variabilitě v balení můžeme opět trochu přispět k lepšímu životnímu prostředí i u nás doma v zařízení Sodastream. Pokud na soutěži budu opět využívat carbonizaci, rád se opět obrátím na WineGas."

 

odkazy

článek ze zahájení soutěže https://www.atbars.com/2023/02/01/devaty-world-class-vzbudil-rekordni-zajem/

Sycení / karbonizace koktejlu https://drive.google.com/file/d/1dpY3CRld3PpkF_CRYZeT8-nEpDXRKJxy/view?usp=sharing

 

Zpět do obchodu